رگهای واریسی یکی از شایعترین بیماریها در دنیا هستند. طبق تحقیقات به عمل آمده تقریبا ۲۳ درصد از بزرگسالان (۱ از هر ۴ نفر) در دنیا به این بیماری مبتلا هستند. نکته جالب این است که بیماری رگهای واریسی در بین زنان به نسبت مردان بیشتر مشاهده میشود، به عبارتی زنان در مقایسه با مردان ۲ برابر بیشتر درمعرض آسیب رگهای واریسی هستند. تقریبا ۲۲ میلیون زن و ۱۱ میلیون مرد در سنین ۴۰ تا ۸۰ سال به بیماری واریس مبتلا هستند. ۲ میلیون از این افراد دارای علائم ناشی از نارسایی مزمن وریدی هستند. طبق نظر پزشکان، عوامل وراثتی یکی از علل بروز رگهای واریسی هستند.
بیماران اغلب سوال میکنند که چه عواملی موجب شکل گیری رگهای واریسی میشود، آیا بیماری آنها در آینده تشدید مییابد و یا این که آیا کودکان آنها ممکن است در آینده دچار این عارضه شوند یا خیر. بسیاری از بیماران دوست دارند بدانند که آیا با درمان و جراحی میتوان از بروز رگهای واریسی در آینده پیشگیری کرد. آنها بهخوبی میدانند که واریس میتواند زنگ خطری باشند برای شکلگیری بیماری در قسمتهای مختلف سیستم عروقی بدن از جمله شریانها.
واریس بیماری است که در طی آن رگها قادر نیستند خون را بهدرستی به سمت قلب ارسال کنند. در چنین شرایطی، دریچههایی که خون را به قلب پمپاژ میکنند و همچنین دیوراه رگها ضعیف عمل کرده و موجب تجمع خون میشوند. انباشته شدن خون در رگها موجب انبساط و پیچش آنها و در نهایت تورم رگها میشود. واریس اغلب در رگهای ساق پا و داخل ران مشاهده شده و میتواند بسیار دردناک باشند. دیده نشدن رگهای واریسی یا عنکبوتی در سطح پوست دلیل بر عدم وجود بیماری واریس نیست. در این قسمت به معرفی برخی علائم مرتبط با شکلگیری رگهای واریسی میپردازیم:
عواملی که خطر بروز رگهای واریسی را افزایش میدهند را میتوان به عوامل محیط زیست، اکتسابی و وراثت تقسیم بندی کرد. فاکتورهای اکتسابی شامل: سن، چاقی مفرط، بارداری، جنسیت و مشاغلی که مستلزم ایستادن طولانی مدت هستند میشود. بسیاری از افراد که از بیماری واریسی رنج میبرند دارای سوابق خانوادگی هستند. مطالعات متعدد حاکی از آن است که ارتباط مستقیمی بین شکلگیری رگهای واریسی و سوابق خانوادگی وجود دارد. البته نکته مهمی که باید عنوان کرد این است که طبق جزئیات و گزارشی که توسط خود بیماران ارائه میشود میتوان به رابطه بین واریس و ژنتیک پی برد.
سونوگرافی داپلکس تاثیر چشمگیری در ارزیابی دقیق سیستم وریدی دارد. از طریق سونوگرافی میتوان رگهای معیوب و رگهای که نیاز به مداخله پزشکی دارند را تشخیص داد. با کمک سونوگرافی داپلر (دستگاهی که میتواند جریان خون را بررسی و اندازهگیری نماید) میتوان اطلاعات بیشتری درخصوص جریان خون در دریچه رگهای منفذدار و عمیق کسب کرد. این اطلاعات برای جراحی و روشهای درمانی دیگر کمک شایانی خواهد کرد.
درمانهای مختلفی برای بیماری وریدی وجود دارد. در چنین شرایطی پزشکان مجرب و آموزش دیده بعد از بررسی و مشاوره با بیمار بهترین گزینه درمانی را توصیه خواهند کرد. برخی از درمانهای موجود شامل:
جورابهای واریس به سادگی با فشار دادن پاها علاوهبر فشاری که به رگها وارد میکند موجب کاهش تجمع خون میشوند. نکته جالب این است که این جورابها در رنگها، مدلها و برندهای مختلف در بازار موجود هستند. میزان فشار اطراف پاها باید توسط پزشک هدایت شود. درحالت ایدهآل، جورابهای واریسی هنگامی که پاها تورم ندارند باید پرو شوند. این جورابها به صورت سفارشی هم تهیه میشوند. معمولا افراد مسن و یا افراد خیلی چاق در پوشیدن جورابهای واریس مشکل دارند. این افراد اغلب درحال ایستادن باید جورابها را پا کنند. از آنجایی که جورابهای واریس به مرور زمان خاصیت خود را از دست داده و میزان فشار کمتری به پاها وارد میکنند باید هرزگاهی تعویض شوند.
این روش درمانی شامل تزریق دارو به داخل عروق خونی و تحریک ورید است. اسکلروتراپی موجب میشود رگهای واریسی در عرض چند هفته از بین رفته و جذب بدن شوند. این روش در مطب پزشک و بدون بیهوشی قابل اجرا است.
در لیزر درمانی، تابش امواج نور حاصل از لیزر موجب تخریب رگهای واریسی میشوند. شایان ذکر است که لیزر درمانی بدون سوزن یا ایجاد برش انجام میشود.