اصطلاحا به رگهای برآمده و کرممانند واریس گفته میشود و معمولا در قسمت ران و کشاله ران بروز میکنند. وقتی عملکرد دریچههای سیاهرگ و زیر سطح پوست مختل میگردند باعث بازگشت خون به سمت بالا شده و این رگها برجستهتر نمایان میشوند. شما ممکن است سوالات بسیاری درمورد مشکلات واریس و راههای درمان آن داشته باشید. در اینجا تمام سوالات رایج واریس مردم فراهم و پاسخ داده شده است.
واریس و وریدهای عنکبوتی نمونه بارز یک بیماری وریدی مزمن محسوب میشوند و اصطلاحا به آن نارسایی وریدی هم اطلاق میگردد. چندین فاکتور از جمله بارداری، چاقی، افزایش سن، مصرف سیگار، آسیب دیدن ورید، وجود لخته قبلی داخل ورید و سبک زندگی پشت میزی برای بیماری مزمن وریدی مطرح هستند. ممکن است عوامل ژنتیکی هم در آن دخیل باشند، زیرا بعضیمواقع واریس از پدر و مادر به فرزندان به ارث میرسد.
به طور کلی توصیه میشود بیماران در صورت دچار شدن به درد، گزگزشدن پوست، ورم یا رنگدانه شدن پا جهت معاینه و درمان احتمالی به یک متخصص ورید مراجعه نمایند. در برخی موارد از جمله حاد بودن بیماری وریدی و تحت تاثیر قرار گرفتن دستگاه وریدی عمقی، درمان برای بیمار توصیه نمیشود.
خیر. سه نوع سیستم بیماری وریدی مطرح هستند، عمقی، سطحی و سوراخ شده و همگی این سه سیستم به واسطه بیماری واریس بروز میکنند. عوامل بسیاری بر شدت یافتن واریس تاثیرگذار هستند از جمله نوع سیستمی که تحت تاثیر قرار گرفته، فاکتورهای ریسک و آناتومی بیمار. علاوه بر این، جراحان متخصص ورید شناسی بر حسب یکی از ۶ درجه و مطابق با شدت واریس آنها را ارزیابی میکنند. هر بیمار واریس مختص به خود را دارد و نمیتوان یک روش درمانی را برای تمامی واریسها به کار گرفت.
خیر. واریس تمامی افراد از هر گروه سنی و جنسیتی را مبتلا میسازد. با آنکه این بیماری بیشتر در بین زنان بالای ۴۰ سال شایعتر است، اما دیده شده خیلی از بیماران در سن ۲۰ و ۳۰ سالگی تحت درمان قرار گرفتهاند. همچنین یک برداشت غلط هم بین افراد مطرح است، اینکه واریس فقط خانمها را تحت تاثیر قرار میدهد. هستند آقایانی که به خاطر این مشکل تحت درمان قرار گرفتهاند. بیش از ۱۰ میلیون از جمعیت مردان دنیا از واریس رنج میبرند.
معمولا متخصص وریدشناسی با دقت به سوابق پزشکی بیمار رسیدگی میکند و یک سری معاینات بالینی را با استفاده از تکنیکهای تشخیصی و غیرتهاجمی نظیر سونوگرافی بر روی بیمار انجام میدهد، همچنین اقدام به تشخیص علت بیماری و اختلالات مربوطه میکند و درنهایت یک روش درمانی محتاطانه و مناسب جهت برطرف کردن مشکل را به بیمار پیشنهاد خواهد کرد.
دو دلیل برای این مشکل مطرح است. باردار شدن مثل این است که توپ بولینگی از بالا روی سیاهرگ بزرگ و داخلی فشار بیاورد، همان وریدی که خون را از پاها به قلب انتقال میدهد. دوم آنکه، هورمونهای دوران بارداری مانند استروژن و پروژسترون موجب بزرگ یا گشاد شدن این وریدها میشوند. خیلی از خانمها اظهار دارند ابتدا و طی دوران باداری متوجه علائم واریس شدهاند و علائم با پیشرفت حاملگی رو به وخامت میرود.
خیر. در حقیقت مسدود کردن یک ورید واریسی از کار افتاده موجب بهتر شدن جریان خون به سمت قلب خواهد شد. بدن انسان از قابلیت سازگاری خوبی برخوردار است و وریدهای نرمال به بهترین نحو وظیفه بازگرداندن خون به قلب را برعهده میگیرند.
معمولا پاسخ منفی است، اما برخی استثناها درمورد بیماران وجود دارد آن هم درمواقعیکه علائم حاد باشند و وریدها تحت فشار زیادی قرار گرفته باشند.
بله احتمال دارد. بااینحال اگر واریس بهدرستی و در همان مراحل اولیه درمان شود و زمان مناسبی جهت مراقبت مستمر (۱ تا ۲ سال) اختصاص داده شود، بروز مجدد علائم واریس بسیار بعید به نظر میرسد. علائم وریدهای عنکبوتی همواره و بخاطر همان دلیلی که قبلا به آن اشاره شد، یعنی وراثت، ظاهر خواهند شد. فاصله زمانی بین روشهای درمانی را با توجه به تعدادی فاکتور مانند شدت بیماری، سن بیمار و تعداد دفعات بارداری و غیره مشخص میکنند. طبق تحقیقات انجام شده یک خانم ۴۰ ساله که درمان اسکلروتراپی انجام داده قاعدتا احتمال بروز مجدد واریس ۵ تا ۷ سال دیگر رخ میدهد (اگر وریدهای مشبک هم به درستی درمان شده باشند).
عوارض واریس در بسیاری از بیماران مبتلا به واریس پیشرفت نمیکند. پیش بینی کردن سرعت پیشرفت عوارض واریس غیرممکن است. اندازه وریدهای واریسی با عوارض بعدی ارتباطی ندارد اما با مدت زمان بروز آن مرتبط است. برخی عوارض واریس عبارتند از:
وقتی علائم ناشی از واریس بواسطه پوشیدن جورابهای واریس بهبود نیابد یا بیمار به آنها حساسیت داشته باشد، بهتر است موضوع را با یک متخصص درمان وریدهای واریسی در میان بگذارید. امروزه چندین روش درمانی مختلف جهت بهبود واریس قابل دسترس است، و بهندرت از روشهای سنتی استفاده میشود.
به عقیده اکثر بیماران روشهای درمانی با کمی درد خفیف همراه هستند. بیمارانی که خیلی نگران این موضوع هستند میتوانند از پزشک درخواست تجویز دارو (معمولا والیوم دوز پایین) یا یک بلوک عصبی جهت بیحس کردن پا کنند. درصورت استفاده از داروهای بیحس کننده حتما یکی از بستگان و آشنایان را با خود به همراه داشته باشید تا شما را تا منزل همراهی کند.
بسیاری از کلینیکهای فعال در زمینه لیزردرمانی، درمان وریدهای برجسته را فقط به صورت سطحی انجام میدهند. برعکس، ارزیابی دقیق وریدهای عمقی پیش از تزریق دارو به داخل وریدهای عنکبوتی بسیار حائز اهمیت است. این روش بواسطه برطرف کردن مشکل در همان مراحل اولیه یک درمان کامل محسوب میگردد و بهترین نتایج را به همراه دارد.
تمرینات مجاز: