در یک خط می توان گفت که: واریس از واژه لاتین واریکس به معنای پیچ خوردگی گرفته شده است. اما به طور جزئی تر؛ هنگامی که سیاهرگی دچار ضعف و کشیدگی شود واریس رخ می دهد. این ضعف باعث می شود دریچه های کوچکی که درون سیاهرگ ها وجود دارند نتوانند خون را به طرف قلب هدایت کنند؛ در نهایت خون درون سیاهرگ ها مانده و باعث برجسته شدن آن ها می شود.
احساس درد، سنگینی و تورم در زانو، ساق و مچ پا؛ به همراه درد های عضلانی ایی که فرد بیشتر شب هنگام دچار آن می شود؛ همگی ازعلایم واریس پا می باشند.
علاوه بر موارد فوق، تغییر رنگ رگ ها هم به وضوح قابل رویت است که ساده ترین راه برای تشخیص اولیه این بیماری به حساب می آید. تغییر رنگ و ظاهر رگ های پا، معمولا به صورت خط های بنفش یا رشته های متورمی است که به رنگ بنفش مایل به آبی دیده می شوند.
قبل از این که به درمان بیماری واریس بپردازیم، می بایست ابتدا از وجود این بیماری مطمئن شویم.
با انجام سونوگرافی داپلر، تهیه عکس واریس پا و بررسی وریدهای واریسی می توان به تشخیص نوع آن و رفع مشکلات به وجود آمده ناشی از آن پرداخت.
سونو گرافی داپلکس نوع دیگری از تصویر برداری مناسب عروق است که ترکیبی از سونوگرافی ساده و سونوگرافی داپلر می باشد. از سونوگرافی داپلکس به منظور بررسی نارسایی های وریدی در شرایطی که وریدها توانایی بازگشت خون به سمت قلب را نداشته و باعث ابتلا به بیماری واریس بشوند، استفاده می شود.
عوامل متعددی در ابتلا به واریس مچ پا، پشت پا و زانو دخالت دارند؛ ژنتیک، یبوست، بالا رفتن سن و وزن زیاد می توانند نمونه هایی از این عوامل باشند.
زنان دراین میان بیشتر از مردان مستعد ابتلا به این بیماری می باشند.
شاید بتوان بارداری را به عنوان یکی از مهمترین عوامل ابتلای زنان به واریس، مقصر اصلی در بالا بودن آمار ابتلای زنان به این بیماری نسبت به مردان دانست. چرا که در دوران بارداری حجم خون و فشار شکم بیشتر شده و در نتیجه، سیاهرگ ها بیش از حد کشیده می شوند که معمولاً قابل بازگشت نمی باشد!
به همین علت واریس مچ پا، زانو و ساق پا در زنان نسبت به مردان، شایع تر می باشد. فراموش نکنید که نشستن های زیاد، ایستادن های طولانی مدت و پوشیدن لباس های تنگ هم در ابتلا به این بیماری بی تاثیر نیستند.
در کنار روش های درمانی، روش هایی هم برای تسکین این بیماری وجود دارند که از جمله آن ها می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
اگر بخواهیم برخی از ورزش های معمول که در بهبود واریس اثر گذار هستند را معرفی کنیم می توانیم از ورزش هایی مانند: پیاده روی روزانه، دوچرخه سواری در دراز مدت (ثابت، متحرک و یا در حالت خوابیده) نام ببریم.
درمان های لیزری سطحی: برای بستن رگ های کوچک و رگ های عنکبوتی استفاده می شود.
اسکلروتراپی: در این روش همان طور که در عکس واریس پا مشاهده می شود داخل سیاهرگ های واریسی محلولی تزریق می شود.
برداشت سرپایی سیاهرگ های پا: در درمان این مورد، سیاهرگ های واریسی با ایجاد تعدادی سوراخ کوچک در پوست برداشته می شود.
جراحی اندوسکوپی سیاهرگ ها: لوله ای که انعطاف پذیر است و دوربین ظریفی دارد وارد اندام پایینی بدن شده و به مشاهده و بستن سیاهرگ ها کمک می کند.
جراحی لیزری: در این نوع جراحی سیاهرگ های واریسی کوچک و عنکبوتی با لیزر بسته می شود.
وناسیل (VenaSeal) هم یکی از جدیدترین روش های درمان واریس می باشد که اگر بخواهیم این روش را در یک خط توضیح بدهیم می توانیم بگوییم: چسب مخصوصی است که باعث بسته شدن رگ های اسیب دیده می شود.
برای درمان بیماری واریس ، با مراجعه به پزشک متخصص جراح عروق، متخصص ورید و متخصص پوست مراجعه کنید. توجه داشته باشید که در صورت نیاز به تهیه عکس واریس، پزشک برای شما سونوگرافی داپلر تجویز می کند تا بنابر اطلاعات بدست آمده از تصاویر و بسته به نوع واریس شما، نسبت به بهبود و درمان آن اقدام کند.
اگر در شیراز زندگی می کنید، می توانید برای درمان این بیماری شامل واریس مچ پا، لگن و …. به مرکز ورید شیراز و دکتر مهرداد هنرور مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این مرکز می توانید به بخش تماس با ما در سایت www.shirazvarice.com مراجعه کنید.