نرخ چاقی بزرگسالان در ۲۵ سال گذشته در بیشتر کشورها افزایش یافته است و همراه با چاقی، مشکلات مربوط به آن مانند: آرتریت زودرس، دیابت، و واریس نیز بیشتر شدهاند. هر چقدر که وزن بدن بیشتر باشد، فشار شکمی بالاتر میرود و فشار بالاتر از این که خون از پاها خارج شده و به سمت قلب برگردد جلوگیری میکند. دیوارههای سیاهرگها تحت این فشار گشاد شده و این میتواند موجب شود که دریچههای سیاهرگها نشت کنند.
اثبات شده است که چاقی به شیوههای مختلفی برای سلامتی افراد مضر است. زمانی که یک فرد چاق است، سیستم قلبی عروقی او به طور خاص باید برای در گردش نگه داشتن خون در تمام بدن به سختی کار کند. بدن نیز باید برای بافتهای اضافی بدن خون فراهم کند که این کار فشار را بر قلب افزایش میدهد. سیاهرگها نیز تلاش میکنند تا وزن اضافی و افزایش فشار خون را تحمل کنند، این مساله احتمال این که دریچههای وریدی نتوانند عملکرد مناسبی داشته باشد را بالا میبرد که همین باعث ایجاد واریس خواهد شد. پزشکان از دیر باز معتقدند که چاقی و داشتن اضافه وزن در ایجاد واریس نقش دارند، اما به دلیل فقدان تحقیقات خاص، در این که چقدر وزن فرد در مقایسه با سایر عوامل مانند ژنتیک و سبک زندگی دراین زمینه موثر است اختلاف نظر وجود دارد. این طور نیست که همه افراد چاق از نارسایی وریدی رنج ببرند، و همچنین همه افراد مبتلا به نارسایی وریدی نیز اضافه وزن ندارند. با این همه، بر اساس آمار، داشتن اضافه وزن یا چاقی با خطر بالاتر برای ابتلا به بیماریهای وریدی ارتباط دارد. چاقی همچنین میتواند احتمال ابتلا به عوارض ناشی از مشکلات مربوط به وریدهای واریسی را افزایش دهد. در افراد لاغرتر، از انجا که رگهای واریسی از زیر پوست برجسته میشوند و مشخص هستند به راحتی قابل تشخیص بوده و همین موجب میشود که بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود. در مورد افراد چاق ممکن است بعضی به همین شکل متوجه بیماری خود بشوند در حالی که بعضی افراد دیگر هم نه. چرا که فشار حاصل از لایه چربی زیر پوست ممکن است کاملا رگهای واریسی را بپوشاند.
اگر چه ممکن است رگهای واریسی در افرادی که بدن بزرگتری دارند، قابل مشاهده نباشند، اما به هر حال این رگها بزرگند و نشانههای بیماری را از خود بروز میدهند. نشانههایی چون: احساس ناراحتی، سنگینی، احساس سوزش در ساق پا، گرفتگی عضلات در شب، جوش یا بثورات روی پوست، تورم ، احساس خستگی و بی قراری در پاها. با این حال در این افراد از انجا که وریدها قابل مشاهده نیستند، بیماران اغلب فکر نمیکنند که عامل درد پاهایشان ممکن است آنها باشند و احساس ناراحتی و دیگر علایم را مربوط به وزن خود تلقی میکنند و معمولا تنها زمانی که علائم شدید شده و یا تغییرات ثانویهای مانند ظاهر شدن واریسها روی پوست، تغییر رنگ پوست، ایجاد زخم یا خارش پوست اتفاق بیفتد بیماران به فکر چاره جویی می افتند. بنابراین، مهم است که بیماران درک کنند که درمان وریدهای زیرین مبتلا به واریس میتواند بسیار تسکین دهنده باشد و هنگامی که بیماران احساس بهبود میکنند، احتمال بیشتری وجود دارد که تغییراتی که برای نتایج طولانی مدت در سبک زندگی ایجاد کنند را پذیرا باشند. در واقع در برخی موارد ایجاد واریس در افراد وزن بالا و چاق درمان ممکن است برای بیماران، کاتالیزور مورد نیاز برای ایجاد تغییرات در زندگی و سلامتی آنها باشد.
پزشکان به عنوان بخشی از تشخیص خود در از سونوگرافی استفاده میکنند. سونوگرافی یک آزمایش غیر تهاجمی است که به وسیله آن میتوان ساختارهای زیر سطح پوست را ارزیابی کرد. این یک آزمون انتخابی برای ارزیابی مشکلات وریدی است. سونوگرافی توسط یک تکنسین سونوگرافی عروق انجام میشود. چاقی به چندین طریق تشخیص بیماریهای وریدی را پیچیده میکند. اول این که مشاهده رگها از طریق سونوگرافی در وضعیت چاقی مشکل تر است. دوم این که با توجه به فشار بالا، ممکن است به علت اندازه گیری اشتباه زمان بسته شدن دریچه سیاهرگ قادر به ثبت رفلاکس نباشیم. این تأخیر در تشخیص نارسایی مزمن وریدی ممکن است سبب شود که بیماران از مشکلات وریدی خود تا زمانی که عوارض شدیدی مانند التهاب پوست یا زخم رخ دهد بی خبر بمانند. اگرچه این عوارض قطعا قابل درمان هستند، اما به هر حال ناراحت کننده بوده و درمان آنها نیز نسبت به مراحل ابتدایی بیماری تلاش بیشتری را میطلبد.
کاهش وزن مهمترین و تنها عاملی است که بیمار چاق برای رسیدن به نتایج بهتر در درمان واریس میتواند نسبت به آن اقدام کند. هنگامی که وریدهای مبتلا گرایشی به بهبود یافتن و بازگشت به حالت طبیعی نشان نمیدهند، بیمارانی که وزن کم کردهاند، درمانشان موفقتر و احتمال عود بیماری در آنها کمتر است. پزشکان توصیه میکنند بیماران چاق قبل از درمان ۱۵٪ از وزن بدن خود را کاهش دهند تا نتایج بهتری داشته باشند.